EGY-MÁSÉRT – Társadalmi felelősségvállalás erősítése Ópusztaszeren

TOTEM Alkotó Műhely 2012 óta rendelkezik regisztrációval a közérdekű önkéntes tevékenységről szóló törvény szerint. Az önkéntesség népszerűsítése érdekében már 2013. évben TÁMOP-5.5.2-11/2-2012-0060 számú projekt megvalósítását vállaltuk, amely során általános küldetésünk volt az önkéntességi motiváció növelése, önkéntesek bevonása közösségi feladatellátásba, erősítve a társadalmi szolidaritást, a helyi közösségi megoldások preferálását.
A programról…
Ez a program elsősorban a fiatalok, a családok és fizikailag-szellemileg friss idősek, nyugdíjasok kisközösségi kereteken belül szerveződő társadalmi, gazdasági aktivizálásával, közéleti szerepvállalásuk erősítésével, karitatív, önkéntes alapon végzett
tevékenységeivel, a generációk közötti együttműködéssel segíti elő a területi és társadalmi kiegyenlítődést.
Ennek érdekében az általunk kidolgozott szakmai terv a következő elemeket tartalmazza:

• Adventi készülődés
    Koncentrált önkéntes akció, a karácsony előtti időszakra, az adventi hétvégékre időzítve, amely egyben a helyi hagyományok ápolását célzó elemeket is tartalmaz (pl. kézműves foglalkozás, ajándék- és díszkészítés). Célja az értékalapú társadalmi összetartás erősítése, a közösségfejlesztés, valamint a családok összetartásának erősítése.
  • Jeles Napok rendezvény
    A megvalósítás mindhárom évében tervezett, önkéntesek közreműködésével megvalósuló rendezvény, melynek célcsoportja elsősorban a fiatal, 14-35 év közötti korosztály, az aktív nyugdíjas korúak kezdeményező részvétele mellett. Az együttműködő partnerekkel egyeztetett időpontokban, kapcsolódva az éppen aktuális, naptár szerinti jeles napokhoz, várhatóan a farsang, húsvét, pünkösd, aratás, mindenszentek, betlehem ünnepekhez kapcsolódóan.
  • EGY-MÁSÉRT Nap
    Önkéntesek közreműködésével megvalósuló közösségi rendezvény, helyi közösségek összeállította kulturális programokkal, fellépőkkel, kisközösségek közötti vetélkedőkkel. Célja a közösségi önszerveződés kereteinek megteremtése, a közösségi aktivitás erősítése.
  • EGY-MÁSÉRT karitatív akciók
    Az önkéntesek feladatvállalásával megvalósulhat a helyi kulturális, és történelmi örökség védelme, illetve a helyi közösségi terek állagmegóvása, de a célcsoporti tagok által kezdeményezett karitatív tevékenységeknek is teret kívánunk biztosítani. A program közvetlen célja a közösségi aktivitás erősítése, valamint a fiatalok felelős életre nevelése, de emellett a helyi értékek megismertetésére is lehetőség nyílik a helyi identitás megőrzése érdekében.
  • EGY-MÁSÉRT Tábor
    A nyári hónapokban megvalósuló program, célcsoportja a hátrányos helyzetű fiatalok (14-35 év). Elsősorban családok részvételére számítunk. A belföld helyszínekre tervezett tábor célja a családok megerősítése, a fiatalok felelős életre nevelése. A program során a lehető legtöbb tevékenység ellátását a célcsoport mozgósításával, illetve önellátás keretében tervezzük.
  • Adventi készülődés
  • NAGYI CHEF program és az eredményeket bemutató esemény
    A helyi hagyományok, illetve az időskorúak társadalmi aktivitásának megőrzését, a generációk közötti együttműködést célzó eseménysorozat, időskorú önkéntesek közreműködésével megvalósuló program.
  • KUL-TÚRA programsorozat

A helyi kulturális értékek összegyűjtését, rendszerezését célzó, önkéntesek közreműködésével megvalósuló program. A klubszerű program eredményeinek szélesebb körű propagálására – hasonló néven – külön eseményt, illetve kiadványt tervezünk, célja a helyi kulturális örökség bemutatása a helyi identitás megőrzése érdekében.
Hisszük, hogy céljaink eléréséhez a segítőkész emberek mozgósítása, az önkéntes tevékenység népszerűsítése elengedhetetlen, ezért örömünkre szolgál, hogy jelen pályázat elnyerésével hozzájárulhatunk ehhez a hasznos kezdeményezéshez Ópusztaszeren. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.
Projektazonosító: EFOP-1.3.5-16-2016-00557
További információ: www.egymasert.totemegyesulet.hu